Woensdag 17/1 - Dag 5: Op naar Barafu Camp!

21 januari 2024 12:00

Uiteraard weer een update vanaf de berg namens Ben: De 5de loopdag (woensdag) is van Caranga kamp naar Barafu Camp op 4.700 meter. Na aankomst gaan de meesten nog mee voor een acclimatisatieloop op ca 4.900m. waarbij iedereen alvast kan wennen aan de plaatloop. Dan denk je wat is een plaatloop, dat zij verschillende platen die allemaal over elkaar heen lopen, daarom moet je extra goed uitkijken waar je loopt. 

Vervolgens worden de tenten ingericht en wordt er gerust, want vanavond is het grote moment: de loop naar de top van de Kilimanjaro (Uhuru Peak op 5.895m).

Bij het vroege avondeten de gebruikelijke rituelen, waaronder de Briefing van Luc, de berichten van War Child en het gedicht van Ben. Ook wordt het ‘medische dossier’ bijgewerkt, hoe je je voelt, last van vermoeidheid, hoofdpijn of misselijjheid en aangevuld met 2 metingen de saturatiemeting (hoeveelheid zuurstof in je bloed) en je hartslag. De eerste meting gaat meestal omlaag hoe hoger je zit en bij je hartslag precies andersom. Na het eten pakt ieder zijn tas in want om 22.30 worden we gewekt om de laatste dingen te doen en het ‘ontbijt’ te nuttigen om 23.00. We vertrekken voor de topklim om 23.30u. en iedereen is toch een beetje opgewonden.

De topklim is elke keer 1 uur lopen en 5 minuten rust (omdat je anders te veel afkoelt) en dus moet je goed plannen t.a.v. plassen, eten, drinken en kleding aanpassen. Het wordt uiteindelijk -6 graden C. Met een verwachte gevoelstemperatuur van -16. We lopen in het donker met onze donsjas aan en een hoofdlamp op de muts. Het is lastig lopen, maar wel een mooi gezicht al die lampjes die kronkelen over de berg (ook andere teams doen mee). Het is ook erg vermoeiend omdat 3 mensen de top niet halen. We zijn om 06.00u. bij Stella Point waar het net licht begint te worden en super koud en we feliciteren elkaar dat we dat al gehaald hebben en maken nog mooie foto’s.

Dan nog 5 kwartier naar de top, maar minder stijl, hoewel het toch nog tegen valt. Ook hier weer emotie en euforie en prachtige foto’s bij het officiële bord. Morgen vertellen we verder over de verdere activiteiten van de donderdag! Veel liefs van het gehele team, want bereik is geen garantie…