W

Can’t Wait To Learn

Wieneke Van Doorn

Raised

3,471
144% reached of my target amount €2,400
Closed You can't donate anymore

Lieve lezer,

Ik ga in januari 2020 de Kilimanjaro beklimmen voor War Child.
Steun je mijn actie?

Waarom de Kilimanjaro?

Deze berg heeft voor onze familie een belangrijke betekenis. In 2007 overleed mijn vader tijdens een beklimming door acuut nierfalen. Voor mijn moeder was dit ook haar laatste verre reis. Zij kreeg bij thuiskomt de diagnose Alzheimer en is afgelopen kerst overleden.

Mijn broer is in 2017 met War Child de berg op gegaan. Dat inspireerde mij. Zoals het lied ‘The Circle of Life’ uit de film The Lion King verbonden is met het gebied.

Negen dagen na het overlijden van mijn vader werd onze dochter Flora geboren. Een half uur voor haar geboorte vloog het vliegtuig met zijn lichaam over ons huis vanuit Tanzania. Hij was net op tijd terug voor de bevalling. Wat had ik hem graag nog een knuffel gegeven en hem verteld dat we haar Flora hebben genoemd. Naar de natuur die hem zo aan het hart ging.

Waarom nu?

Ik wil in mijn natuurlijke kracht komen. Afgelopen periode ben ik meerdere keren geconfronteerd met mijn persoonlijke grenzen. Zowel mentaal als fysiek. Door met War Child deze berg van 5.895 meter te beklimmen wil ik mijzelf uitdagen. Ik wil op het dak van Afrika staan. Om terug te kijken maar vooral vooruit te kijken, naar de toekomst.

Waarom met War Child?

War Child helpt kinderen in oorlogsgebieden. Door spelenderwijs onderwijs aan te bieden. Onderwijs heeft altijd mijn belangstelling gehad. Ik heb zelf pas leren lezen en schrijven toen ik 12 jaar oud was. Ik had het geluk om deel te kunnen nemen aan speciaal onderwijs waar de leerkrachten alles uit de kast hebben gehaald om mij op weg te helpen. Het is ze gelukt! Deze bevlogen leraren wil ik eren en hun inspiratie voor onderwijs op maat uitdragen waar ik kan. Daarom is mijn oog gevallen op het project van War Child ‘Can’t wait to learn’.

Dit project gebruikt daarvoor tablets op zonne-energie. Kinderen in conflictgebieden krijgen via ‘games’ onderwijs en leren spelenderwijs lezen, schrijven en rekenen. Zo lopen ze niet al te groten leerachterstand op. Wat mij als ergotherapeut aanspreekt aan deze lesmethode is het design van de games. Deze zijn gebaseerd op de beleving en verhalen van lokale kinderen. Het is echt maatwerk. Als ergotherapeut ben ik ook altijd op zoek naar maatwerk, naar betekenisvolle activiteiten van de patiënt om die na ‘niet aangeboren hersenletsel’ weer te ‘her-leren’. Geen mens is hetzelfde.

De natuur als rode draad

Mijn vader was vrijwilliger bij het Instituut voor Natuureducatie in Nijmegen, waar hij kinderen van basisscholen mee nam op ontdekkingstochten in de natuur. Ikzelf neem deel aan de werkgroep Natuurouder op de basisschool van onze kinderen in Diemen. Ik vind dit persoonlijk heel belangrijk als tegenhanger van de sterke opkomst van het (binnen) spelen op tablets. We kunnen zoveel leren van de natuur. Grappige is dat ik met “Can’t wait to learn” de kinderen wel wil helpen aan tablet!

Onze werkgroep zet zich in om kinderen de praktische kant van natuur te laten beleven. We hebben een eigen heemtuin, we leren de kinderen wilgen knotten, berkensap tappen en water zuiveren door houtskool, kiezels en zand in flesje te doen. Ook leren ze op veilige en respectvolle manier vuur maken zonder lucifers. Er is ook een daktuin waar bakken staan om zelf groenten en kruiden te kweken. Samen met de kinderen maken we eigen gemaakte kruidenboter van de zelfgekweekte kruiden.

Mijn klimmaatje is Tina. Ik heb afgelopen jaar veel steun gehad van een groep mensen om mij heen. Daar ben ik erg dankbaar voor. Ik heb door deze steun voor het eerst de kracht in mijzelf mogen ontdekken als werkende moeder en kunnen reflecteren op de verwachtingen die ik mij had gesteld als vrouw. De reflectie en liefde van de bijzondere vrouwen die ik afgelopen tijd heb mogen ontmoeten hebben deze nieuwe kracht in mij laten opbloeien. Tina was een van die mensen. Deze berg staat ook al heel lang op haar verlanglijst van het leven. Wij bundelen onze krachten en gaan in januari 2020 als team het dak van Afrika beklimmen.

Donaties gevraagd

Voor War Child ga ik minimaal 2.400 euro inzamelen voordat ik de berg kan gaan beklimmen.   Kortom de cirkel is rond, het is tijd om te gaan. Help je ons mee om ons ‘startgeld’ bij elkaar te krijgen? Alle kleine beetjes helpen.

Veel dank, namens alle kinderen in oorlogsgebieden.

Wieneke van Doorn

www.warchild.nl de Kili Challenge.