Voor diegeen die deze nieuwsbrief voor het eerst krijgen: Een paar feitjes
De Kilimanjaro is 5895 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Afrika. En het is de hoogste alleenstaande berg ter wereld. In het vlakke savannelandschap torent deze vulkaan erboven uit, met haar karakteristieke top, bedekt met eeuwige sneeuw. Overigens is de verwachting dat deze sneeuw over 20 jaar verdwenen zal zijn…
De Kili behoort tot de Seven Summits: dit zijn de hoogste toppen van de zeven continenten. De Kilimanjaro ligt in Tanzania, op de grens met Kenia. Een sportieve wandelaar met een goede conditie kan de klim voltooien. Stijgijzers en klimtouwen zijn niet nodig.
De temperatuur onderaan de berg is 30 graden en op de top -15 graden. Je loopt tijdens de klim dan ook door 5 klimaatzones heen, die zich uiten in een specifieke flora en fauna. Beginnend in een tropisch regenwoud en eindigend in een antarctisch landschap op de top.
Gevaarlijk?
Het grootste gevaar van de beklimming is hoogteziekte. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof door de steeds ijler wordende lucht. De mate van gevoeligheid hiervoor kan per persoon en per keer verschillen. Je kunt hier dus niet op trainen. Het enige wat helpt is acclimatiseren (langer op 1 hoogte blijven) of afdalen. De verschijnselen van hoogteziekte zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid. Ernstige hoogteziekte wordt zichtbaar door symptomen als verwardheid en hoesten; veroorzaakt door het ontstaan van longoedeem en hersenoedeem. Ik zal hier goed op letten en bij ernstige symptomen tijdig afdalen: dan is een beklimming van de Kili dus niet gevaarlijk.
Met deze link kom je bij een mooi promo filmpje over de Kili Challenge
|